» Revizija subvencija za plaćanje komunalnih usluga

Revizija subvencija za plaćanje komunalnih usluga

Sekretarijat za socijalnu zaštitu revidira podatke o korisnicima prava na subvencije za plaćanje komunalnih proizvoda i usluga putem uplatnica JKP „Infostan”, rekao je za Beoinfo Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu. Građani koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na subvencije, kao što su borci rata od 1990. godine, mogu da predaju potrebnu dokumentaciju u svim organizacionim jedinicama JKP „Infostan” do 31. oktobra. Svi zahtevi će biti obrađeni do 31. decembra, da bi nove subvencije mogle da budu primenjivane od 1. januara 2010. godine.

– Cilj ove revizije nije da se građanima ukine neko pravo, nego da dobijemo tačan i objektivan uvid u postojeće stanje. Tako ćemo i deo budžeta grada usmeriti prema onima koji su socijalno ugroženi i kojima je to pravo neophodno, jer smo dužni da budžet, tačnije rečeno novac naših poreskih obveznika, koristimo najracionalnije i u skladu sa zakonom. Grad je tokom ove godine mesečno izdvajao 92 miliona dinara za ove subvencije – rekao je Đukić.

Korisnici koji ostvaruju pravo na subvecije od 10 do 50 odsto su građani čiji mesečni prihodi ne prelaze iznose utvrđene cenzusom i zaključkom gradonačelnika i oni mogu svoje zahteve da podnesu u radnim jedinicama „Infostana” na opštinama gde se nalazi stan u kome žive. Korisnici materijalnog obezbeđenja porodice i korisnici naknade za tuđu negu i pomoć, domaćinstva sa hendikepiranim i teško obolelim licima, kao i hraniteljske porodice, zahteve podnose u opštinskim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad na čijoj teritoriji se nalazi stan.

Građani koji su se u međuvremenu zaposlili i kojima je prosek po članu domaćinstva naglo porastao izgubili su pravo na subvenciju, a oni koji su ostali bez posla a spadaju u navedene kategorije i to dokumentuju, ovo pravo će ostvariti. Takođe, ima građana koji imaju veoma male prihode po članu domaćinstva, ali i tri stana u vlasništvu, i na sva tri su do sada ostvarivali popuste; od 1. januara iduće godine biće im odobrena subvencija za samo jedan stan. Što se tiče subvencija za korisnike prava boračko-invalidske zaštite i boraca rata iz 1990. godine, prema našim saznanjima ima dosta invalida i dece palih boraca koji su ostvarivali pravo na subvenciju, a prodali su ili iznajmili svoje stanove, pa sad novi vlasnici stana zadržavaju pravo i koriste subvencije, iako na njih po zakonu nemaju pravo, istakao je Vladan Đukić.

– U prethodnom periodu nisu vršene revizije pa stoga Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizuje ovu reviziju, kako bi pravo na subvenciju iskoristili svi građani koji za to ispunjavaju uslove. Jednostavno rečeno, moramo uvesti red u pitanju interventnih mera zaštite naših najugroženijih građana. Jedina obaveza građana je da dokumentuju svoje pravo na subvenciju – rekao je Đukić.

12.10.2009. u 17:30

izvor: beograd.rs
berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš