» Beograd finansira rekonstrukciju pijace u Alibunaru

Beograd finansira rekonstrukciju pijace u Alibunaru

Delegacija grada Beograda posetila je danas naselje Vladimirovci u opštini Alibunar gde je završena rekonstrukcija pijace, koja se finansira sredstvima grada u iznosu od 3,6 miliona dinara. Obilasku radova prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, član Gradskog veća i predsednik Komisije za dodelu materijalne i nematerijalne pomoći nerazvijenim opštinama Miroslav Čučković, odbornik u Skupštini grada Dejan Ranđić, član Gradskog veća Darko Božić, gradska sekretarka za privredu Olivera Savović, kao i predsednik opštine Alibunar Danijel Kišmarton.

U ovom mestu južnobanatskog okruga sredstvima grada je urađena nova konstrukcija sa pokrivanjem pijace, a JKP „Gradske pijace” su donirale 80 metalnih tezgi.

Aleksandar Šapić je rekao da bi sve nerazvijene oštine, koje su dobile pomoć grada Beograda, trebalo na pravi način da iskoriste sredstva i poboljšaju kvalitet života građana u njima.

–U 2011. godini smo nastavili sa programom pomoći nerazvijenim opštinama, tako da je za dve godine u te svrhe izdvojeno oko 110 miliona dinara. U prvih nekoliko meseci već smo opredelili 25 miliona dinara, sa pet opština je već potpisan ugovor, sedam opština će ih tek potpisati, tako da ćemo do kraja godine izdvojiti još 25 miliona dinara. Činjenica da su te opštine nerazvijene dovoljno govori da im je pomoć neophodna, a grad Beograd će nastaviti i ubuduće da pomaže takvim sredinama – istakao je Šapić.

Kako je naglasio odbornik u Skupštini grada Dejan Ranđić, pomaganjem opštini Alibunar, Beograd je poslao važnu poruku da „za srpsku prestonicu nema malih i velikih mesta, već onih kojima je pomoć potrebna”.

– Ovim programom Beograd je započeo novu praksu, ne ulažemo samo u budućnost Beograda, već i u budućnost Srbije. Infrastrukturni projekti, kao što je ovaj u Vladimirovcima, mnogo je više od podsticanja prodaje i trgovine, ovo je mesto okupljanja ljudi u pijačnim danima, čime smo uticali da se promeni kvalitet života. Treba posmatrati zajednički interes i pokušati pronaći sredstva da bi građanima, naročito u 48 nerazvijenih opština, učinili život prihvatljivijim i napravili poziciju da one postanu razvijenije nego što su sada – kazao je Ranđić.

Predsednik opštine Alibunar Danijel Kišmarton zahvalio je Gradskoj upravi grada Beograda i gradonačelniku Draganu Đilasu, koji je omogućio da Vladimirovci dobiju novu, modernu pijacu.

– Alibunar je nerazvijena opština i spada u četvrtu kategoriju, a uređenje pijace je veoma pomoglo poljoprivrednicima i proizvođačima koji će na ovaj način unaprediti svoju prodaju. Alibunar ima veoma povoljan geografski položaj, nalazimo se između razvijenih centara kao što su Beograd i Vršac i na međunarodnom putu za Temišvar – objasnio je Kišmarton.

Prema njegovim rečima, pokrivanje pijace, nove tezge i nova asfaltna podloga, koja je urađena sredstvima opštinskog budžeta, predstavlja poduhvat koji je dokaz uspešne saradnje.

Kišmarton je dodao da rekonstruisana pijaca ima 48 tezgi, a da su ostale tezge iz donacije JKP „Gradske pijace” namenjene poboljšanju uslova na još jednoj pijaci u toj opštini, kao i za proširenje i zamenu starih betonskih tezgi u naselju Vladimirovci.

Meštanin naselja Vladimirovci Arsa Nikolić kaže da je rekonstrukcija pijace veliki i vredan poduhvat, jer je ona prometno mesto na kome se u pijačne dane, ponedeljkom i petkom, okupljaju poljoprivrednici i razmenjuju iskustva i druže se.

Rešenjem gradonačelnika Beograda, obrazovana je Komisija za dodelu materijalne i nematerijalne pomoći nerazvijenim opštinama u Republici Srbiji. Zadatak komisije je da definiše program i plan prioriteta za ulaganje u nerazvijene opštine iz oblasti komunalne i druge infrastrukture, kao i da u skladu sa socijalnim i ekonomskim položajem utvrdi vrstu, obim i visinu pomoći nerazvijenim opštinama u materijalnim i nematerijalnim dobrima. Za pomoć tim opštinama, u prethodnoj godini obezbeđena su finansijska sredstva u iznosu od 53,6 miliona dinara.

Ugovor za dodelu sredstava za realizaciju projekata od značaja za razvoj lokalne sredine potpisali su predsednici opština Bela Palanka, Žabari, Žitište, Istok – Osojani, Merošina, Osečina, Plandište, Tutin, Crna Trava, Vladičin Han, Bojnik, Lebane, Gadžin Han, Medveđa, Rača, Petrovac na Mlavi, Alibunar i Malo Crniće.

I u ovoj godini grad Beograd je opredelio sredstva za nerazvijene opštine u Srbiji, i to u iznosu od 55 miliona dinara.

Tim ugovorima grad Beograd dodeljuje pomoć za realizaciju projekata od značaja za razvoj lokalne sredine.

10.05.2011. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš