» U okviru „Zelenog prstena” novi plastenik za đake

U okviru „Zelenog prstena” novi plastenik za đake

Miroslav Čučković, član Gradskog veća, obišao je danas ogledno gazdinstvo obrenovačke Poljoprivredno - hemijske škole u selu Grabovac i tom prilikom otvorio plastenik finansiran iz gradskog projekta „Zeleni prsten”. Poseti je prisustvovala i Stanija Višekruna, zamenica gradske sekretarke za privredu. Projekat je vredan 1.700.000 dinara, a opština Obrenovac pomogla ga je sa 400.000 dinara.

– Ideja projekta „Zeleni prsten” jeste stvaranje mladog, obrazovanog i bogatog poljoprivrednika, kako u Beogradu tako i u Srbiji. Ulaganje u moderne tehnologije treba da donese nov kvalitet i naša ideja je da se ovim projektom omogući jednoj četvoročlanoj porodici da živi od svog rada. Posle uspešno završene 2010, mi ćemo u toku naredne nedelje raspisati konkurs i za 2011. godinu, za koju smo opredelili više od 300.000 evra – rekao je Miroslav Čučković.

Govoreći o obrazovanju mladih u oblasti poljoprivrede, Čučković je podsetio da 650 učenika ove srednje škole, kao i ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Radmilovcu predstavljaju dobru osnovu za mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom. U saradnji sa direktorom ove škole postignut je i dogovor da se ogledno dobro u Grabovcu otvori i za lokalne poljoprivrednike, kako bi mogli da se upoznaju sa idejama u oblasti moderne poljoprivrede.

Željko Jovetić, predsednik opštine Obrenovac, koja je projekat sufinansirala sa 400.000 dinara, rekao je da je suština stručnih škola u praktičnom radu, a da obrenovačka Poljoprivredna škola sa svojim oglednim dobrom predstavlja dobar primer takve nastave.

– Đaci ove škole imaju uspešnu saradnju sa gradovima u Poljskoj i Finskoj, gde se upoznaju sa najnovijim tehnologijama u oblasti poljoprivrede, a preduslov za dobar uspeh je uverenje da od tog posla može dobro da se živi i zato su ovakva ulaganja od velikog značaja – rekao je Jovetić.

Dragoljub Zlatanović, direktor škole, istakao je da su zahvaljujući saradnji grada Beograda, Sekretarijata za privredu, opštine Obrenovac i Poljoprivredno-hemijske škole nastavnici i učenici dobili najsavremeniji plastenik. On je istakao da poljoprivredne škole bude sve veće interesovanje kod mladih i izrazio nadu da će se uspešna saradnja ovih institucija nastaviti.

Plastenik zahvata pet ari i namenjen je povrtarskoj proizvodnji. U prvoj tranši obavljena je sadnja paprike, a škola raspolaže sa još dva, manja i starija plastenika, koji su nabavljeni iz vlastitih sredstava, a u kojima su zasadi povrća i cveća.

13.05.2011. u 16:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš