» Znatno bolji uslovi rada na deponiji „Vinča”

Znatno bolji uslovi rada na deponiji „Vinča”

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” tokom prethodne i ove godine obavilo je obimne radove kako bi deponija „Vinča”, jedina legalna deponija u Beogradu, bila sanitarno-higijenski uređena, sa što boljim uslovima rada. Deponija je iznivelisana, otpad pokriven zemljom u slojevima, izgrađen je plato za istovar otpada, kolska vaga, kao i nova mobilna stanica za pretakanje goriva. Proširene su i asfaltirane pristupne saobraćajnice do mesta za istovar otpada, a rekonstruisana je i rasveta. Ovo je samo deo urađenog, a prema rečima pomoćnika direktora za osnovnu delatnost ovog preduzeća Aziza Azizija, cilj je da čitav prostor ne izgleda kao klasična deponija.

– Radnici će u naredne dve nedelje dobiti nove prostorije za presvlačenje sa kupaonicama, zatim sanitarne blokove, kao i menzu sa hladnom kuhinjom. Čitav prostor biće klimatizovan. Postoji ideja da i u budućnosti nastavimo sa uređivanjem deponije, kako bi se poboljšao kvalitet opremljenosti. Deponija se prostire na 70 hektara i moći će gradu da služi još dvadeset godina, ali uz sakupljanje i razvrstavanje otpada, kao i reciklažu, nadam se da će se njen vek i dvostruko produžiti – kazao je Azizi.

Jedan od radnika, Gaši Najim, koji je ovde zaposlen već osam godina i redovnom platom izdržava petoro dece i suprugu, naglasio je da su uslovi rada znatno bolji. Mnogo znači kada imate gde da se istuširate, pa iako posao nije lak, njemu nije težak jer mu obezbeđuje sasvim pristojne uslove za život.

Na deponiju „Vinča” dnevno se u proseku doveze 1.570 tona čistog smeća, a zajedno sa šutom i zemljom, oko 2.485 tona. Svakog dana u proseku stigne 389 vozila, od čega su 252 „Gradske čistoće”. Ovde se izdvajaju sirovine koje mogu da se recikliraju i koje se nakon separacije od komunalnog otpada odvoze u pogon „Otpad” na standardnu proceduru recikliranja. Propisi se strogo poštuju i na deponiju se ne može uneti ništa što nema uredne papire.

„Divljih” deponija u gradu ima mnogo zbog nesavesnosti pojedinaca. „Gradska čistoća” ih neprestano uklanja, ali se one neprestano i stvaraju na istim ili novim mestima. Primera radi, samo jedna u blizini Ibarske magistrale ima više od petsto hiljada kubika smeća, ali je u planu da se ona u narednom periodu sanira. Veoma je važno napomenuti da cena ulaska na deponiju kamiona od pet tona iznosi 220 dinara, te da se usluga za najveće kamione kreće maksimalno do 500 dinara. Ako se ima na umu da kazne za pravljenje „divljih” deponija iznose do 50.000 dinara za fizička lica, te od 500.000 do milion dinara za pravna lica, svi bi trebalo dobro da razmisle o tome gde odlažu smeće. O tome koliko se na ovaj način ruži grad i koliko razasut otpad može da bude opasan, zasigurno ne treba ni govoriti.

24.05.2011. u 20:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš