» Proizvodi PKB-a ponovo na pijačnim tezgama

Proizvodi PKB-a ponovo na pijačnim tezgama

Godinu dana otkako je prešla u nadležnost grada, PKB Korporacija osigurava svoju poziciju najvećeg poljoprivrednog preduzeća u Srbiji i najvećeg proizvođača mleka u Evropi. Posle decenija pauze, vratili su se na pijačne tezge, sa prepoznatljivim logoom i proverenim kvalitetom. Počeli su sa žetvom ječma na svojim poljima i ove godine očekuju rekordne prinose.

Na samom ulazu u PKB korporaciju srećemo Ljubicu. Čujemo je, tačnije - smehom i šalom potvđuje ono što su nam odmah svi rekli - ona je izvor pozitivnog življenja. Paradajz, mladi krompiri , - promet na tezgi u PKB-u, kaže, bolji je nego na pijaci.

- Bilo je uspona i padova. Sad se nadam, otkako nas je uzeo grad, da će biti sasvim OK - koliko zaradimo, da toliko možemo i da trošimo. Ništa preko toga. Ni nezadovoljna ni zadovoljna, na sredini. Vidim da će sve bolje biti, da je boljitak, kaže Ljubica Rajin, radnica u PKB-u.

Žetva je u toku i krećemo na polja. Upeklo sunce, a mašine brekću preko 6 hiljada hektara žita. Dobrodošlicu nam želi Milan u svojoj mobilnoj kancelariji.

- Svašta sam proživeo u životu, ali trebalo bi da pođe na bolje. Jeste zadovoljni ovom količinom useva polju ove godine? Ova godina stavrno je dobra. I pšenica i kukuruz, na kraju ćemo da vidimo, dodaje Milan Savić.

Ljubica, Milan i mnoge njihove kolege čitav svoj radni vek proveli su u PKB-u i gledali njegove uspone i padove. Usevi sa ovih polja hrane Beograd i Srbiju, PKB se vraća na pijace, a njegovi radnici danas osećaju ono što bismo mogli nazvati opreznim optimizmom. Svi zajedno, nadamo se onom vremenu koje je nekada simbolizovao trouglasti jogurt.

Bio je prepoznatljivi brend. Bio je na vrhu, a onda i ne tako blizu njega. Godinu dana od kako ga je preuzeo Grad, podatak o prinosima od 6 tona po hektaru, govori dovoljno.

- Mislim da PKB uz veliku pomoć Gradske uprave ostvaruje u ovih poslednjih meseci ono što je možda u jednom periodu izgubio, a to je pre svega strateški uticaj na tržišne uslove poljoprivredne proizvodnje. PKB ove godine očekuje rekordne prinose u poslednjih 10 godina, izjavio je Mlađan Ljubić, direktor proizvodnje PKB Korporacije.

U prethodnih godinu dana PKB-ovim radnicima povezan je staž i overene zdravstvene knjižice, uspostavljena, kako u Gradu kažu, dobra i pravična cena mleka i napravljeni prvi koraci u razvoju alternativnih izvora energije.

- Zaokružili smo formiranje menadžmenta koji je potpuno apolitičan i koji ima zadatak da još više uspostavi uspeh tog preduzeća. Naravno, izgradnja mosta Zemun-Borča koja je počela sa te borčanske strane je nešto što je za posledicu imalo da smo mi kao gradska uprava opredelili tu trasu za pristupnu saobraćajnicu bez ikakvih problema tako da i ti radovi mogu da se oslobode i da krenu što pre, istakao je Miroslav Čučković, član Gradskog veća.

Kako u PKB-u kažu, prelaskom u gradsko preduzeće, što je bila želja svih 2.500 zaposlenih, dobili su vetar u leđa. Upravljačima mehanizacije u žitnom moru, samo takav vetar i želimo.

19.06.2011. u 19:00

izvor: studiob.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš