» Italijanski „Goldoni” ulaže u Beogradu

Italijanski „Goldoni” ulaže u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i generalni direktor kompanije „Goldoni” Andrea Goldoni potpisali su danas u Starom dvoru Sporazum o ulaganju u industriju kultivatora i traktora u Beogradu. Italijanska kompanija „Goldoni” godišnje proizvede oko 13.000 namenskih kultivatora i traktora u modernom industrijskom pogonu koji pokriva oko 130.000 kvadratnih metara i zapošljava oko 400 radnika.

Ova kompanija spremna je da kupi 70,63 odsto ukupnog kapitala beogradskog preduzeća „Dvadeset prvi maj – Fabrika malolitražnih motora” u Rakovici na javnoj aukciji i tako u naredne tri godine investira 10 miliona evra u proizvodnju kultivatora i traktora u ovoj fabrici. Na ovaj način bi u „Fabrici malolitražnih motora” bio modernizovan proizvodni proces, omogućen izvoz gotovih proizvoda na strana tržišta i zaposleno 400 radnika.

Nakon sprovedenog investicionog programa ukupan planirani promet „Fabrike malolitražnih motora” bio bi oko osam miliona evra godišnje.

– Svaki ovakav događaj od izuzetnog je značaja za Beograd, posebno kada je reč o investiciji koja stiže u deo našeg grada koji je nekad bio njegovo industrijsko srce, a u poslednjih dvadesetak godina jedva da preživljava. Fabrika u koju će „Goldoni” uložiti novac danas ima 42 zaposlena, a činjenica da ova kompanija namerava da ih bude 400 sama po sebi je dokaz koliko je ova investicija važna – rekao je Đilas.

On je izrazio uverenje da je dolazak „Goldonija”, koji je veliko ime u ovoj oblasti u celom svetu, dobra prilika i za druge strane kompanije iz iste oblasti da investiraju u Srbiju. Posao je važan i za srpsko tržište, ali pre svega za izvoz iz Srbije, uključujući izvoz u Rusiju za koju postoji bescarinski režim.

– Za mene kao gradonačelnika Beograda veoma je značajno da investicije stižu u celu Srbiju, ali ulaganje u Rakovicu ima veliki simbolički značaj i za Beograd i za građane koji u njoj žive. Grad će maksimalno podržati ovaj projekat i verujem da ćemo biti veoma ponosni kada prvi motokultivatori, a zatim i traktori, budu izašli iz naše fabrike. Danas je u Srbiji najveći patriotski čin kada neko dođe i zaposli naše ljude, da im normalne plate i počne da izvozi odavde – rekao je gradonačelnik.

Nebojša Ćirić je istakao da cilj Vlade Republike Srbije jeste ravnomerni razvoj države i privlačenje što više proizvodno orijentisanih investicija, usmerenih prema izvozu, što ne znači da će zanemariti proizvodne kapacitete u Beogradu.

– Ovo je pravi primer kako lokalna samouprava, država i strane kompanije treba da sarađuju. Kompanija „Goldoni” je i na našem tržištu prisutna već nekoliko decenija i naši poljoprivrednici koriste njene motokultivatore i poljoprivredne mašine. Puna proizvodnja u „Fabrici malolitražnih motora” treba da počne krajem ove i početkom iduće godine, a veoma je važno što će Srbija dobiti domaći proizvod sa brendom „Goldoni” – rekao je Ćirić.

Andrea Goldoni je istakao da je ovo strateška faza u razvoju kompanije „Goldoni”, koja već 80 godina proizvodi motokultivatore i traktore, uglavnom zbog izvoza na inostrana tržišta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i direktor SIEPA Božidar Laganin.

29.06.2011. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš