» Taksisti izbegavaju vožnju na kraće relacije

Taksisti izbegavaju vožnju na kraće relacije

Od kako nema popusta za one koji taksi naručuju telefonom, ne bi trebalo da bude ni pitanja „dokle idete". Neka udruženja ukinula su to pitanje, dok druge i dalje zanima kuda idu njihovi korisnici. Taksisti se žale da ih u Beogradu ima previše, dok se Beograđani često žale da ne mogu da dobiju vozilo za kratku vožnju. Mogu li da vas pitaju gde ste krenuli i da li je taksistima dozvoljeno da biraju samo duge vožnje?

Pozvali smo četiri udruženja. Dva spadaju u radoznale, dok preostala dva uopšte nisu marila za informaciju o našem kretanju. Ako već taksista zna gde ste naumili, moraju li to da čuju i sve njegove kolege preko radio mreže? A kad vas već pitaju gde ćete, mogli bi da pitaju i zašto, s kim i koliko planirate da ostanete. I dokle tako? To pitanje trebalo je da nestane zajedno sa popustom na poziv. Oni kod kojih nije nestalo kažu da je pitanje dobro i za njih i za stranke, ali pred kamere neće. Oni drugi s kamerama nemaju problem i jasno kažu da je svaka vožnja bolja od čekanja na taksi stanici.

Pitanje od pravcu kretanja možda jeste nepristojno, ali nema zakona koji ga jasno zabranjuje. Kada nas neko pita kuda ćemo, a onda još odbije da nas preveze zato što mu se vožnja ne dopada, da li je to kršenje zakona?

- Jeste. S obzirom da ne bi smeo taksista da odbije vožnju, a to pitanje implicira da bi on možda mogao da odbije vožnju ako je ona kraća. A sa druge strane imate i firme koje to ne pitaju. Dakle niko nije tu ni u kakvom prekršaju, samo je pitanje odnosa prema korisnicima? Jeste, tako je, kaže Dejan Mali iz gradske uprave.

Taksisti dakle ne smeju da odbiju vožnju, ali zato i vi ne morate celoj radio mreži da objavite kuda ste krenuli. Na vama je da odaberete ko će vas vozizi i ko će znati gde ste. A svi se slažu da ovo pitanje nije jedini niti najveći nedostatak beogradske taksi službe. Da jeste, mogli bismo da budemo srećni jer bi to značilo da više nema nelegalnih niti nepoštenih taksista.

02.10.2011. u 18:00

izvor: studiob.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš