» Obrenovački proizvođači mleka dobili 25 steonih junica

Obrenovački proizvođači mleka dobili 25 steonih junica

Član Gradskog veća Miroslav Čučković i gradska sekretarka za privredu Olivera Savović prisustvovali su danas u Obrenovcu predaji 25 steonih junica rase holštajn proizvođačima mleka. Grad je ove godine prvi put obezbedio bespovratna sredstva za nabavku steonih junica holštajn-frizijske rase u iznosu 75 odsto vrednosti junice, dok ostatak plaćaju registrovani poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na subvenciju. Sredstva Sekretarijata za privredu dobiće 115 proizvođača, koji su se prijavili na Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva na teritoriji Beograda za 2011. godinu.

– Prvih 65 steonih junica holštajn-frizijske rase isporučili smo proizvođačima u Mladenovcu, a i za njih je jedan od uslova bio da imaju kvalitetnu staju i ne manje od tri, a ne više od deset steonih junica. Junice koje uručujemo stare su između 21 i 30 meseci i najkasnije za dva meseca dobiće telad, pa će proizvođači moći da ostvare i subvenciju grada za prvotelkinje, a budući da daju do 60 litara mleka dnevno, oni koji budu predavali mleko u otkup moći će da dobiju i subvenciju koju grad dodeljuje za mleko. Cilj ovog projekta jeste ne samo povećanje stočnog fonda dodelom najkvalitetnijih junica već i poboljšanje snabdevanja grada Beograda mlekom – rekla je Olivera Savović.

Ona je podsetila da grad svake godine raspisuje više konkursa kojima pomaže registrovanim poljoprivrednim proizvođačima i izrazila nadu da će dodela junica iduće godine biti sprovedena još uspešnije.

V.d. generalnog direktora PKB korporacije Rajko Mandić istakao je da je ona najbolji uzgajivač steonih junica rase holštajn, koja ima najveću mlečnost, kao i da je proizvođačima mleka dato i uputstvo kako da najbolje hrane junice.

Miljan Stojanović, koji je danas dobio svoju devetu junicu, rekao je da je ovakav podsticaj stočarstvu izuzetan potez grada, pogotovo u vreme velike krize, koja pogađa i poljoprivredne proizvođače i građane.

– Treba da pojačamo proizvodnju mleka i ovakva mera za nas ima veliki značaj. Supruga i ja mleko predajemo „Imleku”, a od 12 grla šest su steone junice, uglavnom simentalske rase. Odgovara mi što sam od grada dobio junicu holštajn rase, jer ove krave daju velike količine mleka – kazao je Tomislav Ilić.

04.11.2011. u 14:30

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš