» Organska hrana u Bloku 44

Organska hrana u Bloku 44

Protokol o saradnji između Javnog komunalnog preduzeće „Gradske pijace” i Nacionalne službe za razvoj organske proizvodnje potpisan je danas na pijaci u Bloku 44. Tom prilikom predstavljena je i mobilna tezga, koja će biti deo koncepta pijaca-trgova kao jedinstvenog projekta kod nas. Mogućnost korišćenja ovakve vrste tezge imaće prodavci organske hrane, kao i zakupci sa pijace „Zemun”, koja će biti rekonstruisana po modelu pijace-trga.

Događaju je prisustvovao Miroslav Čučković, član Gradskog veća, koji je istakao da je osnovna ideja grada da se pomognu poljoprivredni proizvođači, tačnije da im se omogući da robu direktno nude na gradskim pijacama, na čemu se prethodnih godina i insistiralo.

– Kada je pokrenut projekat „Zeleni prsten”, mnogi Beograđani koji se ne bave poljoprivredom pitali su se koje će koristi imati od toga. Ali danas slobodno možemo da kažemo da i te kako imaju, na prvom mestu zbog direktnog kontakta sa proizvođačima na gradskim pijacama. Nema švercera, nema preprodaje, a samim tim i cene su niže. Cilj nam je bio i da pomognemo poljoprivredne proizvođače da dođu do neophodne opreme, a zatim svojim proizvodom i do ruku kupaca, uz kvalitet i garantovane količine koje su dovoljne da zadovolje beogradsko tržište – kazao je Čučković.

Dragan Pušara, direktor „Gradskih pijaca”, naglasio je da se organska hrana od sad može kupiti svake nedelje u sezoni na pijaci u Bloku 44, a u zimskom periodu, kada je manja ponuda, svake druge nedelje. Na ovaj način 25 proizvođača organske hrane prvi put se „udomilo” u Beogradu, a ekspanzija prodaje tek se očekuje. Postepeno oni će dobijati svoj prostor i na ostalim gradskim pijacama.

Namirnice proizvedene na organski način sadrže mnogo viši nivo hranljivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali, a njihovo konzumiranje doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja i sprečavanju nastanka bolesti.

Zaposleni u „Gradskim pijacama” prošli su obuku za inspekcijski nadzor, kako bi kupci bili sigurni da su proizvodi zaista organski.

05.11.2011. u 16:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš