» Dekorativno osvetljenje na još jednoj zgradi

Dekorativno osvetljenje na još jednoj zgradi

Zdanje Igumanove palate na Terazijama od večeras sija punim sjajem. Dekorativno osvetljenje svečano je večeras predstavljeno Beograđanima u prisustvu gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Predraga Petrovića i direktora Uprave za energetiku Marka Stojanovića.

– Nastavlja se akcija postavljanja nove dekorativne rasvete u Knez Mihailovoj i Terazijama. Današnjom puštanjem u rad savremene „Led” rasvete na Igumanovoj palati doći će do izražaja njena fasada, koju je grad temeljno obnovio pre nekoliko godina, ali i omogućena znatna ušteda električne energije – istakao je sekretar Petrović.

On je podsetio da je dekorativno osvetljenje nedavno postavljeno na Kapetan Mišinom zdanju i Palati Albanija, a da će do kraja godine biti osvetljena Kolarčeva zadužbina i nešto kasnije Biblioteka grada Beograda.

Direktor Uprave za energetiku ukazao je da je realizacija ovog projekta pratila novo uspostavljena procedura, kroz prezentaciju pred gradskom komisijom, vizuelizaciju i probe na samom objektu, do konačnog montiranja i kontrolisanja svih faza u montaži.

Kada je reč o objektu kao što je Igumanova plata, Stojanović je ukazao, da je bilo potrebno voditi računa o adekvatnom prikazivanju kvaliteta fasade, koja je zahtevna zbog svog modernističkog izgleda. On je takođe najavio da će ova procedura i visoki standardi u postupku osvetljavanja objekata postati novom odlukom grada Beograda obavezni i za sve privatne vlasnike zgrada u centralnim gradskim oblastima.

Direktorka „Inženjeringa” Branislava Marković, kompanije koja je izvodila radove, precizirala je da je na objektu postavljeno 50 svetiljki.

– Reč je o svetiljakma koje su jako ekonomične, sa vekom trajanja do 12 godina, bez troškova održavanja. Ukupna snaga potrošnje postavljenih svetiljki iznosi oko 1,5 kilovata, što odgovara potrošnji u jednom većem domaćinstvu, dok troškovi za električnu energiju za godinu dana iznose samo 15 hiljada dinara – navela je Markovićeva.

Igumanova palata podignuta je 1938. godine kao zadužbina Sime Andrejevića Igumanova - Prizrenca (1804-1883). On je bio istaknuti srpski trgovac i dobrotvor, koji je pored zadužbine na Terazijama iza sebe ostavio i Bogoslovsko - učiteljsku školu u Prizrenu.

Reprezentativna gradska palata jedna je od najznačajnijih dela arhitekata Petra i Branka Krstića, ujedno i jedan od ključnih objekata na kome se ogleda proces transformacije tradicionalnog akademskog koncepta u stil moderne arhitekture u Beogradu.

29.11.2011. u 21:30

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš