» Naredne godine život još teži

Naredne godine život još teži

Više od jedne i po prosečne zarade biće potrebno za podmirivanje osnovnih životnih potreba u narednoj godini, kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović. Prema analizi Instituta za tržišna istraživanja, naredne godine biće potrebno više od jedne i po prosečne zarade kako bi se podmirile osnovne životne potrebe, rekao je saradnik Instituta Saša Đogović i dodao da nema signala da će se u 2012. godini živeti bolje.

"Struktura potrošnje je, takođe, veoma nepovoljna, jer poslednji podaci govore da oko 44 odsto raspoloživih primanja tročlanog domaćinstva odlazi na pokriće troškova hrane, a još oko 15 odsto na režije, tako da 59 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće egzistencijalnih životnih potreba", rekao je Đogović.

Prema njegovim rečima, u razvijenim zemljama Evropske unije svega 15 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće troškova za kupovinu hrane. Đogović je podsetio da je u Srbiji prosečna neto zarada u oktobru iznosila 38.167 dinara.

Za utehu su jedino projekcije da ne treba očekivati "eksplozivni rast inflacije" kako do kraja ove godine tako ni u narednoj godini, kaže Đogović.

"Imamo nisku agregatnu tražnju, pad cena sirovina, a to sve zajedno sa boljim poljoprivrednim rodom ove godine predstavlja protivtežu eventualnom jačanju pritisaka na inflaciju", ističe Đogović.

Prema njegovim rečima, ovogodišnja inflacija mogla bi da se završi na kvoti od blizu osam odsto, što je iznad projektovane gornje granice od šest odsto.

Govoreći o standardu, Đogović je istakao da kupovna moć stanovništva u Srbiji i dalje ima tendenciju pada, što je posledica pada privrednih aktivnosti u zemlji, ali i ekonomske situacije u evrozoni, na koju je privreda Srbije upućena.

Đogović ističe da je verovatno da će u 2012. godini privredni rast biti manji od projektovanih 1,5 odsto.

"Čak i sa ovakvim postojećim trendovima u ukupnim privrednim aktivnostima treba računati da nema poboljšanja životnog standarda ni u sledećoj godini. U najmanju ruku, on će ostati na postojećem nivou", naglašava Đogović.

07.12.2011. u 19:00

izvor: rts.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš