» Više od 1.200 trudnica koristi SMS servis "Beba dolazi"

 Više od 1.200 trudnica koristi SMS servis

Više od 1.200 trudnica u Beogradu koristi usluge SMS servisa „Beba dolazi“, koji je grad Beograd pokrenuo početkom novembra kao novi vid pomoći trudnicama. Ovaj SMS vodič kroz trudnoću, omogućava ženama koje su u drugom stanju da putem personalizovanih poruka blagovremeno budu informisane o svim promenama koje im se dešavaju tokom trudnoće.

Nevena Marinković u devetom je mesecu trudnoće i svakog dana očekuje da donese svoje prvo dete na svet.

- Obradujem se svaki put kada dobijem poruku, mada je između ostalih bilo i onih upozoravajućih poruka koje se odnose na kilažu, najveću slabost trudnica. Nije prijatno, ali deluje, jer sam odmah, čim sam pročitala poruku, odložila ogromni kolač koji sam se spremala da pojedem. Ja imam tu nevolju da sam se u trudnoći ugojila više nego što je trebalo – kaže Nevena.

Ona dodaje da se za SMS servis „Beba dolazi“ prijavila pre mesec dana, kada je i počeo da radi.

- Prijavila sam se čim sam saznala za ovu mogućnost i žao mi je što me ove poruke nisu pratile od početka moje trudnoće – kaže Nevena.

Beograđanka Maja Živanović u tridesetoj je nedelji trudnoće, a od najradosnijeg dana deli je nešto više od dva meseca. U šali kaže da je poznato da su trudnice rasejane i zaboravne, tako da se na ovaj servis prijavila čim je aktiviran.

– Posebno su mi korisni podsetnici o pregledima, kontroloma i analizama koje treba da obavim, ali i saveti oko pravilne ishrane, jer u tim slučajevima uvek imam nekih nedoumica i pitanja. Obično dobijam od tri do pet poruka nedeljno i svaki izveštaj o veličini bebe i njenom napredovanju u težini i visini me nekako umiri i učini bezbrižnijom – rekla nam je Maja, kojoj je ova prva trudnoća.

Pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić podsetila je da sve trudnice koje žele da se prijave na SMS servis "Beba dolazi" mogu da pošalju poruku sadržine BD (razmak) broj nedelje trudnoće i svoj jedinstveni matični broj na 3011, posle čega će tokom svake nedelje trudnoće primati personalizovane poruke o napretku bebe, njenoj veličini, promenama u organizmu, obaveštenja o pregledima na koje bi trebalo da ode.

– Sasvim je prirodno da žene u drugom stanju imaju mnogo pitanja i nedoumica i da su potrebna dodatna znanja i objašnjenja o njihovoj trudnoći i promenama koje im se dešavaju. Cena prijavne poruke je od pet do 10 dinara, u zavisnosti od mreže, i to je sve što trudnice moraju da plate, a od momenta prijave u taj sistem dobijaju više od 150 poruka o toku trudnoće – istakla je Tatjana Pašić, napominjući da SMS servis ipak nije zamena za lekara, te da se svaka trudnica mora obratiti lekaru ukoliko uoči neki problem.

25.12.2011. u 19:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš