» Dinar godinu počinje padom

Dinar godinu počinje padom

Rast evra nastaviće se i prvog radnog dana 2012. godine u sredu, kada će vredeti više od 106 dinara. Nezaposlenost i investicije, zajedničko obeležje srpske ekonomije protekle i nastupajuće godine. Godina se završava rastom evra, koje će se nastaviti i prvog radnog dana 2012. godine. U menjačnicama je poslednjih dana stare godine bila gužva, evro je ojačao, a tako će se nastaviti i u Novoj godini, pa će prvog radnog dana, u sredu, vredeti više od 106 dinara.

Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić kaže da već drugu godinu za redom, u vreme pred praznike evro jača, a dinar slabi.

Prema njegovim rečima, problem je nastao zbog toga što su banke u petak prestale da rade i da zbog toga nema dinara.

Zajedničko ovoj i narednoj godini, biće - nezaposlenost i investicije. Odgovorni su tvrdili a i dalje obećavaju da će se trend otpuštanja ublažiti dolaskom investitora, koji su ove godine uložili tri milijarde dolara.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić očekuje nove investitore s kojima će se potpisati ugovore i da se postojeće investicije realizuju.

Prema prognozama, iduće godine srpska ekonomija trebalo bi da raste, ali pola procenta manje nego ove godine, dok bi i inflacija trebalo da bude niža - bar za dva odsto. Broj nezaposlenih ove godine je porastao tri procenta, a nadležni se nadaju padu.

Da bi se to ostvarilo, velike nade polažu se u početak proizvodnje novog automobila u "Fijatu", ali i u poljoprivredu.

Ipak, ekonomisti ne dele optimizam o rastu - iz više razloga.

"Idu izbori najverovatnije u maju, tri meseca pre toga potrošićemo na predizborne kampanje, dva meseca posle toga za prvaljenje koalicije i nove vlade, još dva meseca da se ministri uhodaju i evo nas u novembru, decembru, kad je vreme za budžet za 2013. godinu", kaže Milan Ćulibrk, pomoćnik urednika NIN-a.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je prvi izazov nizak rast.

"Procenjujemo u Fiskalnom savetu da će to biti nula posto zavisno od toga kako se budu razvijale stvari u EU", kaže Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, mogući su i gori scenariji.

Da širom otvorenih očiju treba pratiti šta se dešava na tržištu Evropske unije već smo se uverili polovinom ove godine, kada su rast i oporavak smanjeni - upravo zbog krize u evrozoni.

I u svetu i kod nas je malo je onih koji su dovoljno hrabri da kažu kada će se kriza okončati, a za sad najslikovitiju prognozu dao je nobelovac Džozef Štiglic koji je rekao da će 2011. godina biti mačji kašalj za ono što nas čeka 2012. godine.

01.01.2012. u 18:30

izvor: rts.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš