» Preminuo Miljan Miljanić

Preminuo Miljan Miljanić

Legendarni trener Crvene zvezde, nekadašnji selektor jugoslovenske fudbalske reprezentacije i počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FS S) Miljan Miljanić preminuo je danas u Beogradu u 82. godini. Rođen je u Bitolju, 4. maja 1930. godine, u familiji koja je poreklom iz Banjana kod Nikšića u Crnoj Gori.

Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja i upravo se njegov dolazak na mesto trenera smatra ključnim u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba. Na "Marakani" je ostao osam sezona i klub koji je do tada bio u senci Partizana doveo do samog vrha evropskog fudbala.

On je napravio revolucionarni zaokret da se Zvezda osloni na svoje snage i već u prvoj sezoni izvršio je potpunu smenu generacija i osvojio peto mesto, isto kao i sezonu ranije. Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima Dragan Džajić.

Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju. Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine. Posle toga preuzeo je funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije na kojoj je ostao punih 20 godina, pre nego što se penzionisao 2001. godine.

Zbog izuzetnih zasluga za razvoj fudbala u zemlji iste godine proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Fudbalskog saveza naše zemlje. Odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda i ordenom FIFA za zasluge razvoju fudbala. Pod okriljem UEFA i FIFA držao je seminare na gotovo svim kontinentima gde se igra fudbal, rame uz rame sa legendama evropskog i svetskog fudbala.

13.01.2012. u 20:00

izvor: studiob.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš