» „Zelenilo” apeluje da se ne uništavaju dečja igrališta

„Zelenilo” apeluje da se ne uništavaju dečja igrališta

Krajem prošle i početkom ove godine zabrinjavajuće je porastao broj vandalskih napada na tek rekonstruisane zelene površine i uređena dečja igrališta sa najsavremenijim rekvizitima, saopštavaju iz „Zelenila”. Neodgovorni pojedinci su uništavali dečje rekvizite u novoizgrađenim dečjim igralištima u parku na Banovom brdu u Požeškoj ulici, stambenom naselju „Cerak vinogradi” i naselju „Sava Burić” u Zemunu, kao i u parku na Belim vodama.

U parku na Banovom brdu oštećen je rekvizit – cev za provlačenje, dok su u stambenom naselju „Cerak vinogradi” polomljene dve njihalice, a korpa na ljuljašci za decu svih uzrasta je nestala. I u ovom parku oštećena je cev za provlačenje, polomljena jedna njihalica, kao i deo koji se nastavlja na kućicu na kombinovanoj spravi za decu sa posebnim potrebama. U stambenom naselju „Sava Burić” oštećena su četiri rekvizita, a vandalizma nije pošteđen ni park za decu sa posebnim potrebama u Norveškoj ulici na Bežanijskoj kosi. U noći između 31. decembra i 1. januara, nesavesni pojedinci uništili su vrtešku, dve ljuljaške i višenamenski dečji rekvzit koji se sastoji od tri tobogana, kućice i drugih delova prilagođenih upravo ovoj deci. Stradala je i fitnes-sprava za vežbanje. Ako tome dodamo i tri slučaja koja su se desila u poslednja dva meseca, a odnose se na lomljenje šest sadnica u novom parku u Bloku 70 na Novom Beogradu, lomljenje lajsni sa četiri klupe u Finansijskom parku (pre nego što je i zvanično park otvoren), kao i uništavanje kombinovane sprave „Đepeto” u Bloku 21 na Novom Beogradu, situacija skoro da postaje alarmantna.

Problem besmislenog uništavanja zelenih površina i zelenila provlači se godinama, a iskustvo nas, nažalost, uči da je zaštita i očuvanje obnovljenih, rekonstruisanih i novoizgrađenih zelenih površina teži zadatak od same izgradnje, kažu u ovom gradskom preduzeću.

Ovo je značajan problem ne samo za naše preduzeće već i za grad u celini. Imajući to u vidu, poslednjih godina pokrenut je niz aktivnosti kako bi se zaštitili parkovi i zelenilo stambenih naselja. Jedna od tih aktivnosti je i postavljanje 58 zaštitnih ograda oko dečjih igrališta i sportskih terena, ali i oko parkova. Pored toga osnovana je i Komunalna policija, pa se nadamo da će međusobna saradnja dati još bolje rezultate. Međutim, bez zajedničke svesti o očuvanju tih površina, nećemo rešiti problem.

Zbog toga još jednom naglašavamo nužnost preduzimanja svih mogućih mera u rešavanju ovog problema, jer su zelene površine sa svim pratećim sadržajima na njima javno dobro u kome treba svi da uživamo, saopštavaju iz JKP „Zelenilo – Beograd”.

16.01.2012. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš