» Grad nastavlja da podstiče poljoprivrednike

Grad nastavlja da podstiče poljoprivrednike

Član Gradskog veća Željko Ožegović i zamenica sekretara za privredu Stanija Višekruna obišli su danas Zemljoradničku zadrugu „Eko fungi” u Padinskoj skeli, koja je podsticajnim sredstvima grada započela uspešnu proizvodnju šampinjona.

Grad je pre tri godine pomogao zadruzi oko registracije, pravne pomoći, obuke poljoprivrednih proizvođača i u postupku udruživanja.

– Ovo je primer kako je grad podstakao pokretanje što uspešnije proizvodnje, a ujedno jasno se vide prednosti udruživanja i zadrugarstva, kako bi se unapredila proizvodnja i zaposlio što veći broj radnika – ukazao je Ožegović.

On je podsetio da, pored zadruge „Eko fungi, uspešan primer udruživanja predstavlja agroklaster u Obrenovcu, u kome je povezano više od 100 poljoprivrednih proizvođača.

– Grad je tokom prošle godine za oko 60 preduzeća finansirao uvođenje „Hasap” standarda, u cilju povećanja konkurentnosti. Podstakao je nepovratnim sredstvima 33 mala i srednja preduzeća sa teritorije prestonice, kao i projektom „Zeleni prsten”, izdvajajući sredstva za unapređenje poljoprivrede na teritoriji grada – podsetio je Ožegović i najavio da će sva tri programa biti nastavljena i tokom 2012. godine.

Zamenica sekretara za privredu Stanija Višekruna dodala je da je grad ovu aktivnost pokrenuo pre nekoliko godina kako bi se pomoglo privrednim subjektima, fizičkim licima u vezi sa udruživanjem, zapošljavanjem i samozapošljavanjem u sektoru poljoprivrede.

– Danas smo se uverili da su projekti koje je grad finansirao održivi na duži rok, kao i da ovakvi projekti povećavaju konkurentnost na tržištu i znače unapređenje proizvodnje i podsticanje zapošljavanja ljudi – rekla je Višekruna.

Direktor zadruge „Eko fungi” Dušan Mirković podsetio je da im je grad preko podsticajnog programa pomogao u prevazilaženju prvih koraka vezanih za registraciju i pravna pitanja, što je za njih bilo nepoznanica.

– Pokrenuli smo intenzivnu proizvodnju sa oko 15 proizvođača, kako bismo zajednički nastupili na zahtevnom tržištu. Naša zadruga proizvodi 300 kilograma šampinjona dnevno. Suština je da budemo udruženi kako bismo uspeli da snabdemo tržište, čije se potrebe kreću i do 2.000 kilograma dnevno – istakao je Mirković.

On je najavio da će zadruga tokom ove godine proširiti postojeću proizvodnju i pokrenuti uzgoj pečuraka bukovača, uz podsećanje da su u posao krenuli sa dva radnika, da bi danas imali osam zaposlenih i nekoliko sezonskih radnika.

20.01.2012. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš