» Grad sistemski ulaže u univerzitetski sport

Grad sistemski ulaže u univerzitetski sport

Prepoznatljivost univerzitetskih sportista iz Beograda na domaćim, ali i sve više na regionalnim i evropskim takmičenjima ne predstavlja retkost, budući da grad, preko Sekretarijata za sport i omladinu, poslednjih godina sistemski ulaže u tu oblast.

– Univerzitetski sportski savez Beograda, zahvaljujući Gradskoj upravi i resornom sekretarijatu, uspešno prezentuje naš univerzitet, grad i zemlju na lokalnim, regionalnim i evropskim manifestacijama – ukazao je sportski direktor tog saveza Stevan Šegrt.

On je za Beoinfo podsetio da savez ima 56 članova, koje čine fakulteti, visoke škole, akademije i studentski domovi.

– Od tog broja, 30 članova pripada Univerzitetu u Beogradu, dok njih 26 čine pridruženi članovi, koje su ispunili stroge uslove saveza, poput Vojne ili Policijske kriminalističke akademije, kao i nekoliko privatnih fakulteta – ukazao je Šegrt.

On je precizirao da Univerzitetski savez okuplja oko 5.500 registrovanih sportista, čineći ga, posle Fudbalskog saveza Beograda, najbrojnijom sportskom organizacijom u prestonici.

– Naši sportisti se u 15 disciplina takmiče, u obe konkurencije, osim „ragbija 13” koji je, makar za sada, namenjen samo muškoj populaciji – našalio se sagovornik Beoinfa.

Kada je reč o takmičenjima, Šegrt je podsetio da su sportisti na lokalnom nivou neprikosnoveni, dok na republičkom ili nacionalnom nivou predstavljaju okosnicu naših reprezentacija na međunarodnim takmičenjima.

– Naše selekcije u odbojci, rukometu, fudbalu i šahu su se visoko pozicionirale na poslednjim evropskim takmičenjima i univerzijadama, dok su se ženske odbojkaške i košarkaške selekcije penjale i na pobednička postolja. To je izuzetan uspeh ako se ima u vidu da je od 1997. godine redovna fizička aktivnost izbačena iz obaveznog fakultetskog obrazovanja – napomenuo je Šegrt.

Gradski sekretar za sport i omladinu Aca Kovačević istakao je da je poslednjih godina redovna praksa da se preko Univerzitetskog saveza pomaže našim akademskim građanima koji na sportskim takmičenjima brane boje srpske prestonice.

– Takođe, ne treba zaboraviti da je Beograd 2009. godine bio veoma uspešan organizator 25. letnje univerzijade, na kojoj je nastupilo oko 9.000 sportista iz 145 zemalja sveta – ukazao je Kovačević.

On je dodao da je taj sekretarijat proteklih godina, pored univerzitetskog, intenzivno pomagao rekreativce, udruženja za osobe sa invaliditetom, afirmaciju žena u sportu i, pre svega, podsticao fizičke aktivnosti kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

01.03.2012. u 19:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš