» Otvoren Drugi međunarodni sajam „Eko ekspo”

Otvoren Drugi međunarodni sajam „Eko ekspo”

Drugi međunarodni sajam „Eko ekspo” svečano je otvoren danas u „Belekspocentru”, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Na dvodnevnom sajmu, drugu godinu zaredom, predstavljaju se brojni proizvođači i firme koje se bave zaštitom životne sredine, zelenim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću, kao i predstavnici lokalnih i državnih vlasti i agencija, ambasada, privredne komore.

Prema rečima gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, ovakve manifestacije veoma su važne upravo zbog mogućnosti da svi koji se bave ovom problematikom međusobno komuniciraju, što nam je godinama nedostajalo.

– Nije reč samo o razumevanju grada za ovakve manifestacije, već i o mogućnosti da se one finansijski pomognu. Ekologija „raste”, tačnije povećavaju se sredstva koja se u nju ulažu i zbog toga ima nade da životna sredina postane bolja. Beograd je proteklih godina pokušao i, čini mi se, uspeo da uz pomoć svih koji se bave ovim poslom napravi velike korake. Oni se odnose na kapitalne stvari kao što su pošumljavanje, upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Srbija i Beograd ne spadaju u najugroženije oblasti na planeti, ali svet je jedan i zato mora da se razmišlja globalno. Svi naši projekti predstavljaju zapravo most ka budućnosti – rekao je Trivan.

Ministar Oliver Dulić istakao je da se u životnu sredinu i poslove u vezi sa njom godišnje u Srbiji investira 19,5 milijardi dinara, te je to ozbiljan potencijal za razvoj našeg društva. Ako budemo želeli da se naše zakonodavstvo usaglasi sa evropskim, a naši standardi dovedu do nivoa standarda razvijene Evrope, u zaštitu životne sredine u narednom periodu biće neophodno da se investira oko 10,5 milijardi evra, što će biti direktno ulaganje u našu privredu. Plan je, dodao je Dulić, da do polovine ove godine bude otvoreno deset hiljada novih radnih mesta, i to u oblastima reciklaže, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, prečišćavanja otpadnih voda, prikupljanja biomase i izgradnje ekološke infrastrukture.

Organizator sajma je nevladina organizacija „Zelena eko planeta”, a pored grada i republike, podržali su ga i Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština.

01.03.2012. u 20:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš