» Program podsticaja stočarstva daje rezultate

Program podsticaja stočarstva daje rezultate

Program gradskog Sekretarijata za privredu u podsticanju stočarstva daje konkretne rezultate, jer su domaćinstva od steonih junica počela da dobijau teled, rekao je član Gradskog veća Miroslav Čučković. On je prilikom posete domaćinstvu Milorada Stojanovića iz sela Ljubinić u Obrenovcu, koje je nedavno dobilo tele junice Milke, podsetio da je grad Beograd 2011. godine prvi put obezbedio bespovratna sredstva za nabavku steonih junica holštajn-frizijske rase. Registrovani poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na subvenciju za jednu junicu su plaćali 25 odsto vrednosti, dok je 75 odsto finansirao grad Beograd.

– Značajno je da Poljoprivredna korporacija “Beograd” pokazuje svoj kvalitet i ka individualnim poljoprivrednim proizvođačima, s obzirom na to da su poljoprivrednici junice dobili od te korporacije. Grad Beograd će se priključiti i programu Ministarstva poljoprivrede koje daje simentalsku rasu i to na način da za jedno grlo 75 odsto vrednosti subvencioniše Republika, a 25 odsto, što bi trebalo da obezbedi poljoprivrednik finasiraće grad. Beograd je obezbedio sredstva u budžetu za to, tako da će u suštini u domaćinstva, koja budu konkurisala, širom Beograda dobiti besplatno junice – objasnio je Čučković.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu je predviđeno 250 grla, što će Beogradu tokom jednog dana doneti nekoliko tona mleka više. U Beogradu ima 70 odsto poljoprivrednog zemljišta, dodao je i naglasio, da će buduća pažnja biti posvećena “jakom selu i jakom poljoprivredniku”. Milorad Stojanović kaže da je bio srećan kada je dobio podsticajna sredstva grada za nabavku junice, ali da je veća sreća sada, kada je dobio tele Milkicu.

– Sreća je kada krava oteli žensko tele jer imamo podmladak. Isto kao kada se u domaćinstvu rodi dete, tako je i u štali to dobra vest. Moj otac i deda su se bavili stočarstvom pa sada i ja, uživam u tome. Sigruno je da ću holštajn rasu i dalje gajiti, jer ta rasa ima nešto plemenito, daje i mleko, a gde je mleko tu je i novac. Probaću i sa grlima simentalske rase i to mlečnije, jer od toga živim – ističe Stojanović. On kaže da je vest o novom teletu obradovala sve ukućane, ali da Milkicu ipak najviše voli njegova mala unuka.

10.03.2012. u 15:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš