» U Kuli Nebojša „Posmatrač ptica” Vide Ognjenović

U Kuli Nebojša „Posmatrač ptica” Vide Ognjenović

U Kuli Nebojša, u okviru ciklusa „Priče o Beogradu”, sutra u 19 časova Vida Ognjenović predstaviće svoju knjigu „Posmatrač ptica”. Na predstavljanju knjige, pored autora, govoriće i Gojko Božović, glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag”.

Roman Vide Ognjenović je uzbudljiva priča modernih vremena koja prati junake izuzetnih sudbina, propraćene dubinom pripovedačkog humora i snagom pripovedanja. U središtu ovog izuzetnog romana nalazi se junak uskomešanog identiteta, dok uz njega čitalac prati i priču o Ruskom zaštitnom korpusu i „belim Rusima” – emigrantima u Srbiji. Knjiga pruža verodostojnu sliku o Beogradu u vreme i posle Drugog svetskog rata, o Okudžavi i Visockom, o ljubavi i svevidećem oku policije. U ovaj roman stala je čitava druga polovina XX veka.

Vida Ognjenović je srpska književnica i rediteljka. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1963. godine i na Odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i televiziju 1965. godine. Dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada. Izmeću ostalih dobila je nagradu „Prosvete” za knjigu godine (1994), Andrićevu nagradu za pripovetku (1995), nagradu Branko Ćopić za prozu (1996), nagradu Laza Kostić za roman (1996), nagradu Paja Marković Adamov za prozu (1997), nagradu Romanda Serbika za prozu (1998), nagradu Stefan Mitrov Ljubiša za književno delo (1999), nagradu Statueta Joakim Vujić (2001). Za roman „Posmatrač ptica” dobila je nagrade „Kočićeva knjiga” i „Zlatni Hit Liber”. „Posmatrač ptica” je jedna od osam najčitanijih knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2011. godini. Proza i drame su joj prevođene na engleski, mađarski, makedonski i nemački jezik. Živi i radi u Beogradu.

Projektom „Priče o Beogradu” JP „Beogradska tvrđava” se trudi da promoviše književna dela domaćih autora u razgovorima sa piscima i stručnjacima iz različitih oblasti kulture, a u cilju uspostavljanja novog i bogatijeg sadržaja u revitalizovanom prostoru Kule Nebojša, kao i promociji Beograda i njegovih reka na čijim obalama leži.

07.05.2012. u 12:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš