» Mladenovački i sopotski proizvođači dobili 26 junica

Mladenovački i sopotski proizvođači dobili 26 junica

Predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu prisustvovali su danas u Mladenovcu i Sopotu predaji 26 junica rase holštajn ovdašnjim proizvođačima mleka. Grad je i ove godine obezbedio bespovratna sredstva za nabavku steonih junica holštajn-frizijske rase u iznosu 75 odsto vrednosti junice, dok ostatak plaćaju registrovani poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na subvenciju u okviru konkursa koji je grad raspisao u oktobru 2012. godine. Od ukupno 42 prijave, uslove konkursa ispunilo je 39 individualnih proizvođača, a uplatu od po 77.962 dinara za grlo izvršila su 32 korisnika. Isporuku kvalitetnih steonih junica obavila je PKB korporacija, a preostalih šest grla proizvođačima iz Barajeva, Surčina, Lazarevca i Obrenovca biće predato do kraja nedelje.

– Ovo je nastavak podrške razvoju stočarske proizvodnje na teritoriji Beograda, s ciljem da se obezbedi bolja snabdevenost tržišta mlekom i mlečnim proizvodima. Imajući u vidu zainteresovanost registrovanih poljoprivrednih proizvođača za ovu vrstu podsticaja, sredstva za ove namene planirana su i u narednom periodu – izjavio je gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković.

– Realizacija ovog konkursa je od velikog značaja za Mladenovac jer to znači povećanje broja i kvaliteta grla na našoj opštini, kao i i poboljšanje snabdevanja Beograda mlekom. Prema dosadašnjim komentarima, poljoprivrednici su zadovoljni kvalitetom junica i očekujemo da slede uputstva od ljudi iz PKB-a, jer su grla navikla na određeni tempo i vrstu ishrane – kaže Dejan Vićevac, član Opštinskog veća Mladenovca.

Dragan Vasiljević iz Amerića jedan je od onih koji su danas došli na stočnu pijacu u Mladenovcu da preuzme svoje grlo.

– Cena junice je negde oko 300.000 dinara, ja sam platio 25 odsto, a ostatak novca je iz gradskog budžeta. Zadovoljan sam jednako kao i prošle godine, kada sam takođe konkurisao i dobio. U štali mi je sada ukupno 12 grla, što teladi, što krava, mora dosta da se radi, ali subvencije pomažu i daju nadu mlađim ljudima da ostanu ovde i unaprede svoju proizvodnju. Ako to uspemo, biće koristi i za nas, i za opštinu, i za Beograd – kaže Dragan.

– Ovo će mi biti jedanaesto grlo, i prvi put učestvujem u programu. Nema zbora, program je koristan, jer ako ne ulažete, ništa nećete ni imati, vremena su teška i mora se raditi – kaže Bratimir Raketić iz Beljevca.

PKB korporacija je najbolji uzgajivač steonih junica rase holštajn, koje imaju najveću mlečnost i daju do 60 litara mleka dnevno.

15.01.2013. u 15:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš