» Planinari „Železničara” osvojili Triglav u jednom danu

Planinari „Železničara” osvojili Triglav u jednom danu

Ekipa planinara iz Planinarskog društva „Železničar” iz Novog Beograda uspešno se popela na vrh Triglava (2.864 metra). Na najviši vrh Julijskih Alpa popeli su se vodiči Nikola Radojević i Bojan Dulejan i učesnici Tatjana Andrijanić, Vladimir Pavlov i Miloš Pavić, sve troje članovi kluba. Odvažni planinari „Železničara” napravili su pravi podvig, jer su se na vrh popeli u jednom danu. Uspon na Triglav u zimskom periodu spada u red zahtevnijih osvajanja i potrebna je izuzetna pripremljenost, obučenost i hrabrost svakog člana ekipe.

Tim iz „Železničara” uspeo je da se popne u jednom danu kroz Dolinu Krme do najvišeg planinarskog doma u Sloveniji Kredarica na 2.515 metara, a zatim i na sam strmi i zasneženi vrh veličanstvenog Triglava sa visinom od 2.864 metra. Ovim usponom naši planinari potvrdili su seriju dosadašnjih uspešno izvedenih akcija i osvajanja niza evropskih i svetskih vrhova. Članovi ekipe sa Triglava su iskusni planinari, a vođa ekipe Nikola Radojević je i predavač u školi visokogorstva, koju svake zime organizuje PSD „Železničar”.

Pored mnogobrojnih uspešnih akcija, Planinarsko društvo „Železničar” posebnu pažnju posvećuje negovanju i obuci novih planinara, tako da se u školi visokogorstva do sada obučilo više od sto planinara, visokogoraca. Nova škola visokogorstva počinje 16. januara. U njoj će polaznici – planinari naučiti da se bezbedno kreću zimi po visokim planinama, po snežnom terenu, samostalno ili u navezi, kao i kako da koriste planinarsku opremu: cepine, dereze, užad, kako da naprave „vučju jamu” u snegu i mnoga druga neophodna znanja. Škola se organizuje uz finansijsku podršku Sekretarijata za sport i omladinu i Planinarskog saveza Beograda.

16.01.2013. u 16:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš