» Porast broja rođenih beba u Beogradu

Porast broja rođenih beba u Beogradu

U Beogradu je prošle godine rođeno 20.109 beba, najviše u poslednjih 28 godina. Trend porasta nataliteta počeo je pre tri godine, kada Beograđanke sve više počinju da koriste razne oblike pomoći, od finansijske do psihičke podrške, koje sprovodi Uprava grada.

Samo u porodilištu u Višegradskoj u poslednja tri dana rođeno je gotovo 90 beba. Iako je broj dece koja su prošle godine došla na svet veći nego bilo koje druge godine za poslednje tri decenije, u porodilištima očekuju da se trend rasta nastavi i u 2013oj i da ponovo obore rekord.

To nije slučajno, jer u poslednje tri godine, od kako se beleži povećanje nataliteta, grad Beograd konstantno pomaže trudnicama i porodiljama, koje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, tokom trudničkog bolovanja primaju punu platu, dobijaju Bebi pakete, sa neophodnim stvarima u prvim danima po rođenju deteta, a mogu i da ih razmenjuju u okviru akcije Pokloni dalje, a na sva pitanja trudnice dobijaju odgovore putem sms servisa.

Ni neke tradicionalne akcije poput one da se finansijski pomažu roditelji trojki, četvorki petorki i duplih blizanaca, nisu zaustavljene. Naprotiv, pomoć je rasla, kako je rasla i prosečna beogradska plata.

Bebe su prethodnih godina stizale i u one domove, koji su ih godinama čekali. Roditeljima koji posle prvog pokušaja vantelesne oplodnje nisu uspeli da dobiju dete, grad je omogućio da besplatno probaju i drugi, a potom i treći put. A otvoreno je i Savetovalište za vantelesnu oplodnju.

Zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić Tanja Pašić kaže: "Mi osim što finansijski i na druge načine pomažemo bebama, takođe pokazujemo i brigu o njima i negde im ulivamo sigurnost i poverenje da mogu da se upuste u veliki poduhvat da prošire porodicu".

Da su Beograđani sve odlučniji u nameri da postanu roditelji, svedoče i u beogradskim porodilištima.

Prof. Aleksandar Stefanović očekuje da će rezultati biti još bolji. "Radi se o blagom porastu, to možemo da zahvalimo i pokušajima za vantelesnu oplodnju, pa očekujem bolje rezultate i da ove godine proširimo kapacitete u Višegradskoj".

A ove godine će onim parovima koji su već dobili dete kroz program vantelesne oplodnje, Grad Beograd pružiti još jednu besplatnu šansu.

Uspeh procesa vantelesne oplodnje meri se sa onim u najrazvijenijim evropskim zemljama. Uz sve ove dodatne oblike pomoći za mlade roditelje, u Gradu se nadaju da će ova 2013. godina ponovo oboriti rekord u broju rođenjih beba.

17.01.2013. u 21:00

izvor: studiob.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš