» Sarkofag u Zemunskom parku u dobrom stanju

Sarkofag u Zemunskom parku u dobrom stanju

Sarkofag koji se nalazi u Zemunskom parku nije u lošem stanju, ustanovili su danas predstavnici Muzeja grada Beograda, ali zbog nedostatka prostora nije ga moguće preneti u prostorije u kojim bi se čuvao ili izlagao, navodi se u saopštenju ove ustanove. Muzej grada Beograda će obaviti neophodnu zaštitu, a zatim u saradnji sa JKP „Zelenilo – Beograd” ovo kulturno dobro zaštititi i obeležiti.

Rimsko naselje Taurunum, koje se nalazilo na teritoriji današenjeg Zemuna, imalo je dve nekropole. Jedna se nalazila uz Zapadnu kapiju, što je danas potez od Sinđelićeve i Njegoševe ulice, i nastavljao se Bežanijskom ulicom, a druga uz Južnu kapiju, koja je izlazila na današnji Zemunski park. Do sada nisu rađena sistematska arheološka istraživanja ovog naselja. Do svih nalaza se dolazilo slučajnim iskopavanjima.

Građevinskim radovima 1959. godine na uglu Sinđelićeve i Njegoševe ulice otkriveni su grobovi. Narodni muzej u Zemunu je tada pristupio zaštitnom arheološkom iskopavanju i utvrđeno je su da su u pitanju tri groba. Jedan od skeleta bio je pohranjen u sarkofagu. Tom prilikom svi predmeti pronađeni u ova tri groba su inventarisani i uneti u Narodni muzej u Zemunu, a sarkofag je prebačen u Zemunski park.

Narodni muzej u Zemunu je 1968. godine ušao u sastav Muzeja grada Beograda kao Zavičajni muzej Zemuna i tom prilikom je ceo fond reinventarisan. Kao pokretno kulturno dobro sarkofag se nalazi u nadležnosti Muzeja grada Beograda. Zbog nedostatka prostora sarkofag nije moguće preneti u prostorije u kojim bi se izlagao. Muzej grada Beograda će u saradnji sa JKP „Zelenilo – Beograd” ovo kulturno dobro zaštititi i obeležiti, navodi se u saopštenju Muzeja grada Beograda.

18.01.2013. u 19:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš