» Bogojavljenje 2013. na Adi Ciganliji

Bogojavljenje 2013. na Adi Ciganliji

Centralna svečanost obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno petnaesto plivanje za Časni krst održano je danas na Adi Ciganliji u prisustvu velikog broja Beograđana. Među 60 plivača koji su ove godine takmičili, prvi je do časnog krsta doplivao Velimir Vuković, radnik JP „Ada Ciganlija”.

Ovogodišnje obeležavanje Bogojavljenja na Adi Ciganliji organizovalo je sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, opštine Čukarica i JP „Ada Ciganlija”. Bogojavljensku besedu, u prisustvu Zorana Alimpića, zamenika predsednika Skupštine grada, Milete Radojevića, direktora republičke Kancelarije za saradnju sa crkvama, Zorana Gajića, predsednika opštine Čukarica i Aleksandra Stamenkovića, direktora JP „Ada Ciganlija” izgovorio je episkop Hvostanski Atanasije. On je podsetio na značaj današnjeg praznika i hrišćanske vrednosti kojih se treba pridržavati.

Zoran Gajić, predsednik opštine podsetio je da je tradicija plavanja za časni krst na Adi Ciganliji započeta pre petnaest godina i da su njeni inicijatori bili otac Slavko Božić, starešina hrama Svetog Đorđa i Zoran Alimpić, tadašnji predsednik opštine Čukarica. On je svim prisutnim poželeo dobro zdravlje i uspešnu 2013. godinu.

Ove godine Časni krst spustili su pripadnici protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, skočivši iz helikoptera sa visine od hiljadu metara. Pet padobranaca, noseći zastave spustili su se na plažu pored centralne tribine, a krst su u vodu spustili episkop Atanasije i Mileta Radojević. Nakon znaka za start i prelaska 33 metra, prvi je do krsta doplivao Velimir Vuković.

– Napolju je bilo hladno, ali u vodi nije. Ta 33 metra brzo prođu, čovek nema vremena mnogo da razmišlja. Trenirao sam mesec dana na bazenu i zaista mi je drago da sam prvi radnik „Ade Ciganlije” u istoriji preduzeća koji je pobedio – rekao je Vuković, kome je časni krst dodelio starešina čukaričkog hrama svetog Đorđa Slavko Božić, a predsednik opštine pobednički plašt.

U takmičenju za Časni krst učestvovali su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Svibora i građani, a među njima je bio i Marko Lazić, pripadnik Komunalne policije, koga su bodrile kolege sa tribina i Nebojša Tomić, načelnik ove službe.

– Nije mi bilo naporno, jer treniram plivanje već deset godina, ali jeste malo hladnije kada se izađe iz vode. Uz Božiju pomoć sve se izdrži, nisam plivao takmičarski već sam želeo da učestvujem i predstavim sebe i svoje kolege na na najbolji način – kazao je Marko Lazić.

U umetničkom programu učestvovali su Nikola Rackov, Oliver Njego i Dobrica Erić.

19.01.2013. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš