» Remi Srbije i Irske na startu kvalifikacija

Remi Srbije i Irske na startu kvalifikacija

Pobeda, toliko potrebna najjačoj selekciji Srbije u takmičarskom meču, čekaće se još malo (nadamo se još samo malo). Ekipa Slavoljuba Muslina gubila je na poluvremenu meča na stadionu "Rajko Mitić" (gde takođe dugo nije bila), uspela je da preokrene rezultat, ali i onda da prepusti momentum gostima i primi još jedan pogodak.

Nije moralo da bude idealno. Valjalo je samo da se pobedi u takmičarskom meču. I to ne običnom, već onom na početku kvalifikacija, toliko važnom, onom koji u ovakvom sabijenom formatu mini lige često ima presudan uticaj na atmosferu do samog kraja i (ne)odlaska na šampionat sveta.

Ali moralo je da bude bolje od ovoga što je viđeno na stadionu „Rajko Mitić". Srbija se ponovo prezentovala u 3-4-3 sistemu, istom onom po kojem je nadaleko čuven italijanski trener Đan Pjero Gasperini (jako uspešan u Đenovi, gotovo katastrofalan u Interu). U teoriji, on dozvoljava ekipi da gotovo mehanički ima pet igrača u završnici (tri napadača i dva krilna beka), a pomaže i u ostvarivanju potrebne strukture prilikom visokog presinga. To je veoma interesantan sistem, a postaće sve moćniji kada ga naši reprezentativci budu „razgazili". Nažalost, to se još uvek nije dogodilo i funkcionisalo je samo na trenutke.

Filip Kostić i Dušan Tadić u ovoj, na bokove orijentisanoj igri u kontinuiranom napadu Srbije, imaju zadatak da uđu unutra, u poluprostor, dok napadačku širinu obezbeđuju krilni bekovi. To nije uvek najbolje funkcionisalo i često je dovodilo do toga da se srpski tim „razbije" na pola, sa dva centralna vezna fudbalera bez prilike za vertikalnu progresiju lopte. Kada tome dodate da je Irska imala numeričku prednost u ovom delu terena (igrali su 4-3-3 sistemu), jasan je uzrok nekih nemuštijih ataka naše selekcije.

Filip Mladenović (u Kelnu) i Matija Nastasić (u Šalkeu) jedini su naši reprezentativci koji igraju u timovima koji su igrali sa tri centralna beka, zbog čega im je primetno bilo mnogo komotnije na terenu nego većini saigrača. Postoje ekipe koje su imale uspeh sa ovom porodicom formacija na nekim prethodnim velikim takmičenjima (Čile, Kostarika, Vels, Holandija...), ali ona, naravno, nije bez mana, a one posebno postaju očigledne kada tim nije još uvek naviknut i uigran. Očekujemo i nadamo se da će naši igrači, neosporno velikog kvaliteta, vrlo brzo to dovesti na željeni nivo.

Irci su poveli golom Džefa Hendrika u trećem minutu, Srbija je preokrenula preko Filipa Kostića u 62. i Dušana Tadića iz penala u 68, a konačan rezultat je postavio Deril Marfi u 81. minutu. Andrija Pavlović je pogodio prečku iz više nego izgledne pozicije, a fenomenalnu priliku je propustio i Branislav Ivanović.

Naredni meč "orlovi" igraju u Moldaviji, i to 6. oktobra. Do tada nam ostaje nada formulisana najbolje u onoj, još malo pa zvaničnoj mantri fudbalske reprezentacije Srbije: "Vratiće se sve, pobeda dolazi već u narednoj utakmici!".

U ostalim mečevima D grupe Austrija je pobedila u Gruziji 2:0, a Vels na svom terenu Moldaviju 4:0.

05.09.2016. u 23:00

izvor: rts.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš