» Počela istorijska rekonstrukcija Kosančićevog venca

Počela istorijska rekonstrukcija Kosančićevog venca

Rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu, koja datira još iz doba Turaka, počela je juče, a predstoji i obnavljanje fasada u ovoj gradskoj zoni, najavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je prilikom obilaska Kosančićevog venca ocenio da je ovo istorijski zadatak jer se ulaže u jedan od najlepših delova Beograda, koji je, nažalost, do sada bio potpuno neiskorišćen i ruiniran.

– Rekonstrukcija kaldrme počela je danas, a u petak se raspisuje javna nabavka za obnavljanje svih fasada. Radovi bi trebalo da počnu krajem novembra, nakon čak četiri decenije. Očekuje nas i obnavljanje trotoara i zelenila, ali i uređenje prostora nekadašnje Narodne biblioteke, kako bismo je približili posetiocima i gostima glavnog grada. Sledeće godine počeće i radovi na podzemnoj garaži, tako da će ovaj deo Beograda biti zatvoren za saobraćaj – naveo je Mali.

Kaldrma ima istorijsku vrednost jer je uz onu iz Skadarlije i Zemuna jedina preostala iz starih vremena, naveo je Mali, te će joj se primenom moderne tehnologije vratiti izgled kao kada je napravljena.

– Na ovaj način čuvamo istoriju grada i prave vrednosti, ali istovremeno ulepšavamo neuređene delove Beograda. Ponos Kosančićevog venca biće nova gradska galerija na prostoru stare barake, gde bi do kraja sledeće godine trebalo da počne izgradnja – istakao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao i da će Kosančićev venac biti spojen sa Savskom promenadom, upravo zahvaljujući novoj galeriji, ali i uređenim zelenim površinama i igralištima za decu koji će se naći na ovoj lokaciji. Sve je ovo, dodao je Mali, deo proširenja Savskog šetališta do SC „25. maj”, a u planu je i da se po završetku osnove velike kule „Beograda na vodi”, promenada spoji sa Adom Ciganlijom.

– Na ovaj način ostvarujemo višedecenijski san Beograđana, a promenada na Savi biće na ponos svih nas – naglasio je Mali.

Sređivanje ove lokacije deo je i šireg projekta pretvaranja užeg centra Beograda u pešačku zonu, dodao je Mali, i podsetio da su do sada na taj način uređene ulice Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, kao i trg kod Crvenog petla. Gradonačelnik je najavio da krajem septembra kreću i rekonstrukcija Obilićevog venca, koji će takođe biti pešačka zona.

Događaju su prisustvovali glavni urbanista Milutin Folić, gradski sekretari za saobraćaj i komunalne i stambene poslove Dušan Rafailović i Nina Jandrić, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.

08.09.2016. u 15:00

izvor: beograd.rs
berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš