» Ove godine Trka oko Kalemegdana revijalna

Ove godine Trka oko Kalemegdana revijalna

Gradski menadžer Goran Vesić svečano je danas otvorio Trku oko Kalemegdana, koja je održana povodom obeležavanja 77. godišnjice od istorijske trke Formule 1 iz 1939. godine.

Vesić je ovom prilikom poručio da je danas lep dan za naš glavni grad jer se obeležava 77 godina od prve i jedine trke Formule 1 u Beogradu.

– To je ujedno bila i jedina trka održana u vreme Drugog svetskog rata, po čemu je poznata u svetu. Malo Beograđana zna za ovaj podatak, iako je tada od 250.000 stanovnika, koliko ih je Beograd imao, čak 100.000 bilo na trci. Ove godine je trka revijalna, a od sledeće će biti takmičarska – istakao je Vesić.

On je precizirao da će Auto-moto savez Srbije preuzeti organizaciju tog događaja u više selekcija, gde će učestvovati i stare formule.

– To će biti naš doprinos razvoju automobilizma, ali i mogućnost za proširenje turističke ponude Beograda – rekao je Vesić.

Gradski menadžer dodao je da je revijalna trka organizovana bez ijednog dinara iz budžeta, uz pomoć AMSS i sponzora. On je podržao inicijativu da Tacio Nuvolari dobije obeležje u Beogradu jer je 1939. godine u našem glavnom gradu osvojio poslednji gran pri u svojoj karijeri i koji se, ispisan ćirilicom, nalazi u njegovom muzeju u Italiji.

Gostima i učesnicima trke obratio se i direktor Muzeja automobila Bratislav Petković, a događaju su prisustvovali direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, direktor „Beokoma” Darko Glavaš i mnogobrojni poštovaoci automobilizma.

U okviru trke učestvovala su vozila podeljena u tri kategorije: stare formule, stari motori i istorijska vozila. Trka nije imala takmičarski već promotivni karakter, a četrdesetak vozila bilo je izloženo neposredno pre trke.

10.09.2016. u 18:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš