» Rekonstrukcija tramvajskog mosta naredne godine

Rekonstrukcija tramvajskog mosta naredne godine

Rekonstrukcija tramvajskog mosta, koja podrazumeva izgradnju konstrukcije za pešake, povezaće levu i desnu obalu Save, a počeće sredinom 2017. godine, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je u izjavi datoj Tanjugu istakao da je to samo jedan u nizu projekata koji će od Beograda u naredne tri godine napraviti savremenu evropsku prestonicu.

Plan je, kako je naveo gradonačelnik, da u naredne tri godine bude rekonstruisana Knez Mihailova ulica, te da se izgradi gondola između Kalemegdana i novog parka na Ušću, koji će imati sportske terene, planetarijum, akvarijum, mini-akva park, luna park, teretane.

– Na taj način spustićemo Beograd na reke i ponudićemo Beograđanima, ali i turistima nova mesta za razonodu, odmor i uživanje. To je tendencija svih velikih gradova u svetu, što više zelenih površina, razonode za mlade i atrakcija za turiste – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, izgradnja gondole trebalo bi da počne u septembru ili oktobru naredne godine, dok će do kraja ove biti završen projekat parka „Ušće”, koji će u potpunosti biti posvećen deci i omladini.

Gradonačelnik je istakao da će u septembru sledeće godine početi rekonstrukcija tramvajskog mosta preko Save koji će postati pešački most sa još dve trake za drumski saobraćaj i dve trake za tramvaj, zelenim površinama i mestima za sedenje i relaksaciju.

Gradonačelnik je naveo da Beograd želi da napravi najlepši most u ovom delu Evrope, naglasivši da su na tom projektu angažovane najbolje arhitekte iz SAD.

– Zamislite sliku modernog Beograda – u roku od tri godine šetaćete rekonstruisanom Knez Mihailovom ulicom, uži centar grada biće pešačka zona, od Kalemegdana idete gondolom do Tržnog centra „Ušće” i parka koji će biti potpuno drugačiji, a onda pešačkim mostom pređete na Savsku promenadu, od koje desno možete da idete do Ade Ciganlije, a levo do šetališta „25. maj” – objasnio je Mali „viziju Beograda na obe reke”.

On je istakao da se svi ovi projekti rade uz podršku Vlade RS i premijera, te da će se finansirati iz budžeta grada, države i kreditnih linija EBRD-a.

– Grad ima novca za ove projekte, nešto smo uštedeli, nešto ćemo iskoristiti iz kreditnih linija Evropske banke za obnovu i razvoj, deo ćemo dobiti od vlade. Zajedno menjamo Beograd – istakao je Mali.

On dodaje da mnogi gradovi u svetu, poput Teherana u kojem je nedavno boravio u zvaničnoj poseti, imaju projekte i ideje koje bi Beograd mogao da preuzme.

Jedan od takvih projekata je i „Most prirode”, koji povezuje dva velika parka u glavnom gradu Irana, a čija je ideja ne samo da „odvede” ljude s jedne strane na drugu, već i da ih „zadrži” da uživaju na mostu sa kojeg se pruža prelep pogled na grad.

Teheranski „Most prirode” ima tri nivoa, od kojih je jedan za kafiće, drugi za šetanje, trčanje i vožnju bicikla, a treći je platforma sa koje se pruža pogled na auto-put i deo grada sa jedne strane, te na planinu Alborz koja se uzdiže iznad Teherana s druge.

– Teheran nema reku, ima auto-put ispod mosta, pa taj kraj izgleda fantastično. Zamislite naš most i reku Savu ispod nje, to će biti prelepo – kaže gradonačelnik.

Gradski arhitekta Milutin Folić ističe da je rekonstrukcijom železničkog mosta kod autobuske stanice predviđeno da most dobije poseban deo za pešački i biciklistički saobraćaj sa zelenim površinama, klupama za sedenje.

– Primer nečeg sličnog je čuveni „High Line” park u Njujorku, nekada železnička pruga, sada pretvorena u šetalište, koja je danas možda najveća atrakcija u tom gradu – rekao je Folić za Tanjug.

On je naglasio da je u planu i rekonstrukcija Starog železničkog mosta u pešački i biciklistički most koji će ponuditi razne sadržaje.

14.09.2016. u 15:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš