» Hitna pomoć dobila novo sanitetsko vozilo

Hitna pomoć dobila novo sanitetsko vozilo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović uručili su danas ključeve sanitetskog vozila sa kompletnom medicinskom opremom Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć „Beograd”. Vozilo je nabavljeno sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope kao pomoć u rešavanju posledica migrantske krize.

Mladenović je rekao da ovo vozilo mnogo znači Beogradu jer saniteti prelaze hiljade kilometara, pomoću njih se spasi veliki broj ljudi, a svako ko pozove hitnu, očekuje pomoć na vreme.

– Mi smo ove godine zajedno sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć pokrenuli nabavku pet vozila za dijalizu i očekujemo da ta vozila stignu do kraja godine. Planiramo da se svake godine ovaj vozni park obnavlja i da na taj način dođemo do optimalnog broja koji je neophodan ovoj ustanovi – istakao je Mladenović i zahvalio ministarstvu na donaciji jer novo sanitetsko vozilo, kako je rekao, mnogo znači Beogradu.

Vulin je naglasio da je Beograd grad koji je verovatno podneo najveći teret migrantske krize, te da su gotovo svi migranti, koji su prošli kroz ovu zemlju, prošli i kroz Beograd.

– Ovde dobijaju pomoć, pažnju i niko od njih nije ostao bez zdravstvene zaštite. Sve to ne bi bilo moguće bez Hitne pomoći, a ovo je naš način da zahvalimo i kažemo da je ova ustanova prepoznata kao jedna od najvažnijih u borbi sa posledicama migrantske krize. Na ovaj način pomažemo i našim sugrađanima, koji će dobiti bolju zdravstvenu zaštitu – naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, Razvojna banka Saveta Evrope nastavlja da podržava i pomaže u rešavanju posledica migrantske krize. Njihova pomoć, dodao je ministar, uvek je bila direktna, stizala je na vreme i to onome kome je i potrebna. Vrednost sanitetskog vozila je više od 44 hiljade evra.

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Goran Čolaković kazao je da je ovo vozilo od velikog značaja za tu ustanovu, kao osnovno sredstvo za rad.

– Između 4.500 i 5.000 ljudi bude spašeno jednim vozilom, što pokazuje koliko je ova donacija važna. To ministarstvo je pre pet meseci Hitnoj pomoći doniralo pet torbi za masovnu nesreću i prepoznalo Hitnu pomoć kao udarnu iglu u zdravstvu koja je prva pri pomoći ne samo migrantima već i svim građanima Beograda. Hitna pomoć ima 80 vozila koja su stalno u upotrebi, a smatramo da bi oko stotinu vozila bilo potrebno za normalno funkcionisanje – kazao je Čolaković.

Vozilo je nabavljeno u okviru projekta „Srbija: Sistem stalne isporuke pomoći migrantskoj populaciji u Srbiji”. Sredstva su obezbeđena Sporazumom o bespovratnoj pomoći, koji su sklopile Republika Srbija i Banka za razvoj Saveta Evrope. Cilj sporazuma je da se migrantima i izbeglicama koje pristignu na teritoriju Srbije obezbede osnovni životni uslovi, kao što su sklonište, hrana, medicinska pomoć i lična bezbednost.

15.09.2016. u 09:00

izvor: beograd.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Beograd | Selidbe Beograd
 Bginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac SokoBanja Vrnjačka Banja smeštaj Niš